Dalším velkým tématem je dnes stravování dětí – vědí Vaši žáci, jak by správně měla vypadat jejich strava? Kolik cukru nebo soli může člověk za den přijmout, aby zůstal zdravý? Proč je důležité číst složení na obalech a o kvalitu potravin se zajímat?
Hlavní výstavní projekt Muzea Komenského pro rok 2019 doplní úplně nový typ lektorovaného programu – chceme podpořit prevenci a šířit osvětu o zdravém životním stylu. S pomocí zábavných aktivit a nevšedních úkolů ukážeme žákům základních a středních škol, že správné stravování nemusí být věda, ale i zábava a že „šizuňkové“ se objevovali nejen dnes, ale i v minulosti.
RVP ZŠ:
ČLOVĚK A ZDRAVÍ:
ČJS-5-5-06 základní dovednosti a návyky související s podporou zdraví a jeho preventivní ochranou
péče o zdraví – zdravý životní styl, denní režim, správná výživa, výběr a způsoby uchovávání potravin, vhodná skladba stravy, pitný režim; přenosné
VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
VZ-9-1-07 dává do souvislostí složení stravy a způsob stravování s rozvojem civilizačních nemocí a v rámci svých možností uplatňuje zdravé stravovací návyky
VZ-9-1-07p dodržuje správné stravovací návyky a v rámci svých možností uplatňuje zásady správné výživy a zdravého stravování
výživa a zdraví – zásady zdravého stravování, pitný režim, vliv způsobu stravování na zdraví
RVP GYM:
zdravá výživa – specifické potřeby výživy podle věku, zdravotního stavu a profese