Šejdíři a šizuňkové – odvěký fenomén falšování potravin odhalí nová výstava

Šejdíři a šizuňkové_final12. dubna startuje hlavní letošní výstava přerovského muzea s příznačným názvem „Šejdíři a šizuňkové“, která odhalí, že snahy obchodníků obohatit se na úkor zákazníka jsou stejně staré, jako obchod s potravinami sám. Náhražky surovin, nižší váha, horší jakost, dvojí kvalita potravin – témata, při kterých dnes často zaslechneme povzdech „To by se dřív stát nemohlo!“. Opravdu nemohlo?

Sádra v mouce, cihla v paprice, máchání nepoctivých pekařů. Výstava ukazuje, že falšování potravin trápilo i naše předky.  O šizení na váze, objemu či kvalitě existují doklady již ze starého Egypta, Řecka či Říma. Nejvíce pozornosti však věnuje výstava samozřejmě českým zemím.

„Těžištěm výstavy je situace v 19. století, kdy kvůli rozmachu falšování potravin začaly nejen naše, ale i jiné evropské země přijímat zákony na ochranu spotřebitelů. Návštěvníci na výstavě sami uvidí, že na naše předky tehdy číhaly falšované potraviny opravdu všude: u mlékařky ředící mléko vodou, u pekaře sypajícího do mouky sádru, u řezníka vydávajícího skopové maso za srnčí, u kupce strouhajícího do papriky cihlu a do pepře skořápky ořechů, u trhovkyně nafukující holoubata, aby vypadala větší, ale dále také v cukrárně, kavárně či hospodě u piva,“ sdělila kurátorka výstavy Mgr. Marta Konířová.

Přestože se v 19. století již rozvíjí chemický průmysl a proniká i do potravinářství, nepoctivci stále ještě používali mnoho náhražek čistě „přírodního původu“. Tak se například do mouky přidávala sádra, křída či kamenec, do másla bramborová kaše nebo tvaroh, med býval nastavován melasou či glycerínem, mletý pepř se falšoval popelem z rašeliny, skořice rozemletými krabicemi na doutníky. „Řada těchto náhražek bude ve výstavě ke zhlédnutí, aby návštěvníci mohli na vlastní oči uvidět způsoby tehdejšího falšování a uvědomit si, jakou míru nejistoty, co to vlastně ve skutečnosti kupují, tehdy lidé zažívali,“ dodává komisař výstavy a historik přerovského muzea Mgr. Lubor Maloň.

Výstava zachytí nejen různé způsoby falšování potravin v historii, ale také jeho odhalování a trestání od středověku až do přijetí prvního zákona o potravinách na konci 19. Století. Zájemce zajisté zaujmou historické příklady z českých zemí, včetně škály tehdejších trestů. Ta sahala od zabavení produktů přes peněžité pokuty a vězení až po vypovězení z města či pověstné máchání nepoctivých pekařů. „V 19. století se pak falšování potravin rozmohlo do té míry, že státy napříč Evropou byly nuceny postupně vytvářet zákony o prodeji potravin, které měly ochránit spotřebitele,“ říká kurátorka výstavy Mgr. Marta Konířová. V roce 1896 byl takový zákon konečně přijat i v Rakousku-Uhersku, jehož součástí naše země tehdy byly.

Výstavní projekt bude doprovázet celá řada doprovodných akcí. Kromě výstavy starých školních obrazů na téma Hygiena, vaření, potravinářství ze sbírky Muzea Komenského v Přerově, přes komentované prohlídky  a několik samostatných přednášek bude výstavu doprovázet lektorovaný lektorovaný edukační program Víš co doopravdy jíš?  Bude se jednat o interaktivní preventivní program pro školy či jiná vzdělávací zařízení, díky kterému se žáci hravou formou seznámí s tím, jak se správně stravovat a na co si dávat při výběru potravin pozor. „S pomocí zábavných aktivit a úkolů během animace žáci a studenti odhalí, že správné stravování nemusí být jenom věda, ale i zábava, a že „šejdíři a šizuňkové“ se objevují dnes stejně jako v minulosti,“ doplnila autorka programu, muzejní pedagožka Mgr. Jana Trtíková.

Výstavu zahájí slavnostní vernisáž ve čtvrtek 11. dubna 2019 v 17 hodin ve Slavnostní zámecké síni města Přerova. Výstava a její doprovodné akce včetně edukačního programu pro školy budou probíhat od 12. dubna 2019 do 27. října 2019 v prostorách přerovského zámku.

 

Mgr. Lubor Maloň – komisař výstavního projektu muzea
malon@prerovmuzeum.cz, tel.: 581 250 534, 724 947 542
Mgr. Marta Konířová – odborný garant výstavního projektu muzea
konirova@prerovmuzeum.cz, tel.: 581 250 543

 

Obrázky:

1. V 19. století se zákazníci mohli setkat se šizením nejen v kavárnách… (dobový vtip z Humoristických listů)
2. Kvalitní mouka byla falšována nejen tím, že se smíchala s levnější či horší moukou, ale též přidáváním křídy a sádry. Tradovalo se, že jsou do mouky přidávány dokonce piliny (dobový vtip z Humoristických listů)
3. I na trhu si bylo potřeba dávat pozor, například na nezralé, nahnilé či červivé ovoce, které se trhovci snažili kupujícím podstrčit (fotografie trhu na Horním náměstí v Přerově, ze sbírek Muzea Komenského v Přerově)
4. Z masných výrobků se nejvíce falšovaly uzeniny, o jejichž složení se v 19. století zákazník neměl jak dozvědět (upravený výřez z dobového školního obrazu, ze sbírek Muzea Komenského v Přerově)
5. Med se falšoval vodou, cukrem, melasou, klihem, glycerínem, ale i sádrou nebo křídou (včelařství na výřezu z dobového školního obrazu, ze sbírek Muzea Komenského v Přerově
6a,b Šikovní obchodníci využili obav z falšování potravin a v inzerátech zdůrazňovali, že jejich zboží je zaručeně pravé a čerstvé (inzeráty z dobového tisku)


Vyhledávání

Kalendář akcí zámek Přerov

Umění žít - Dana Hlobilová 

(15.2.2019 – 16.6.2019)
15.2.2019, 00:00:00 - 16.6.2019, 23:59:00

Výstava zavede diváka do života významné přerovské umělkyně Dany Hlobilové a představí jak vývoj její tvorby, tak i její díla v celé šíři. Výstavu doplní životopis umělkyně a fotografie z jejího života.

Historický sál
15. února až 16. června 2019

Přec mé srdce láskou hoří 

(8.3.2019 – 31.7.2019)
8.3.2019, 00:00:00 - 31.7.2019, 23:59:00

Výstava navazuje na výstavu Máj – Romek Hanzlík a představuje samu lásku v mnoha různých podobách, respektive její umělecké ztvárnění. V našem případě budou její různé podoby prezentovány prostřednictvím sbírkových předmětů MKP z oblasti uměleckého kovářství a výtvarného umění. K malým bonusům patří rovněž soubor zamilovaných pohlednic odeslaných svým protějškům během první třetiny 20. století (pohlednice budou doplněny citáty slavných osobností, aforismy, rčeními a příslovími).

8. března až 31. července 2019

Šejdíři a šizuňkové: historie falšování potravin 

(12.4.2019 – 27.10.2019)
12.4.2019, 00:00:00 - 27.10.2019, 23:59:00

Hlavní výstavní projekt v roce 2019.  Náhražky surovin, nižší váha, horší jakost, dvojí kvalita potravin – témata, při kterých často zaslechneme povzdech „To by se dřív stát nemohlo!“. Opravdu nemohlo?

Velký výstavní sál, kruhový sál, rytířský sál, chodba druhé patro
12. dubna až 27. října 2019

Komentovaná prohlídka výstavy „Šejdíři a šizuňkové“ 

(30.4.2019 – 30.4.2019)
30.4.2019, 17:00:00 - 30.4.2019, 18:00:00

Od 17.00, přerovský zámek.

Ostatní akce

Zasej, skliď, uvař a sněz: jídlo na exlibris ze sbírky Knihovny Národního muzea 

(14.5.2019 – 14.5.2019)
14.5.2019, 17:00:00 - 14.5.2019, 18:00:00

Přednáška k výstavě Šejdíři a šizuňkové
Přednáší Martina Vyšohlídová, DiS., Bbus

Od 17.00, Korvínský dům
Vstupné 10 Kč

Velikonoce na hradě 

(19.4.2019 – 22.4.2019)
19.4.2019, 09:00:00 - 22.4.2019, 16:00:00

Zábavně naučný doprovodný program k velikonočním svátkům. 

Dravci, sokoli a sovy 

(2.4.2019 – 31.10.2019)
2.4.2019, 09:00:00 - 31.10.2019, 16:00:00

sezónní výstava roku 2018