Archiv aktualit

Moderní metody analýzy potravin: přednáška doc. Petra Bartáka z Katedry analytické chemie Univerzity Palackého v Olomouci

Analýza potravinV úterý 4. 6. 2019 poodhalíme roušku tajemství dnešních chemických laboratoří a nahlédneme do útrob moderních přístrojů. Zatímco výstava „Šejdíři a šizuňkové: historie falšování potravin“ ukazuje některé historické postupy při kontrole potravin, představí přednáška naopak vybrané současné metody chemické analýzy potravin. více

Zasej, skliď, uvař a sněz: jídlo na exlibris ze sbírky Knihovny Národního muzea

exlibris Zdeňka Mézla ze sbírky Knihovny Národního MuzeaNa přednášce, která je doprovodnou akcí k výstavě „Šejdíři a šizuňkové: historie falšování potravin“, se představí jídlo na exlibris v pojetí různých českých výtvarníků. Přednáší kurátorka sbírky exlibris Knihovny Národního muzea Martina Vyšohlídová, DiS., Bbus, k vidění budou ukázky exlibris s tématy potravin a nápojů, hostin a pokrmů, opilství a obžerství, potravinářských řemesel a povolání atd. více

Rekonstrukce podoby a životních podmínek Dámy z Hlinska se zařadila mezi nejúspěšnější regionální projekty

IMG_20190409_100436Přerovské muzeum se zúčastnilo projektu Regionální spolupráce krajů a ústavů AV ČR, jehož podavatelem byl Archeologický ústav AV ČR, Brno, s názvem „Rekonstrukce fyzické podoby a životních podmínek obyvatelky opevněné osady z pozdní doby kamenné u Hlinska s využitím moderních přírodovědných metod“. více

Přerov na počátku nacistické okupace

Přerov_okupaceMuzeum Komenského Vás zve na přednášku Přerov na počátku nacistické okupace, která se uskuteční v úterý 19. března v 17 hodin v Korvínském domě na Horním náměstí v Přerově. více

Pravěk a umění v literatuře a filmu

Pravěké umění v archeologiiZveme Vás na poslední doprovodný program k výstavě Příběhy z pravěku – přednášku Pravěk a umění v literatuře a filmu. Tématu propojení tvorby předních českých umělců ve službách archeologie od poloviny 19. století a jejich roli v rámci národní emancipace před první světovou válkou se bude věnovat  specialista na dějiny československé archeologie a období starší doby kamenné, archeolog Petr Kostrhun. více

Otevření nové depozitární budovy

Otevření depozitáře 22. 3. 2019 - plakátV pátek 22. března 2019 od 14 do 17 hodin Muzeum Komenského v Přerově mimořádně zpřístupní nově rekonstruovanou depozitární budovu na nábřeží Dr. Edvarda Beneše 21. Prohlídky vedené odbornými kurátory muzea budou probíhat vždy v půlhodinových intervalech v časech 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00 a 16.30. více

Soutěž „Tajemná dáma z Hlinska“

soutez_letacekZaujal Vás tajemný nález „Dámy z Hlinska“ a její dosud neodhalený životní osud? Podnítil komiks Libora Baláka Vaši fantazii? Máte vlastní verzi příběhu nebo představu o tom, proč si vysloužila tak mimořádný pohřeb a proč s ní zacházeli jako s mužem?

Zúčastněte se naší soutěže a vyhrajte hodnotné ceny! více

Rekonstrukce podoby pravěkých lidí moderními metodami

Rekonstrukce pravěkých lidíMilí návštěvníci, srdečně Vás zveme na první doprovodnou přednášku k výstavě Příběhy z pravěku, která se uskuteční již v úterý 22. ledna. K atraktivnímu tématu, týkajícího se vzhledu prehistorických obyvatel Evropy a možností moderní antropologické rekonstrukce jejich podoby, se vysloví specialistka z Moravského zemského muzea v Brně, antropoložka Eva Vaníčková. více

strana: předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 17 další

Vyhledávání

Kalendář akcí Muzeum Komenského

Falšování potravin – fenomén dneška?  

(22.10.2019 – 22.10.2019)
22.10.2019, 17:00:00 - 22.10.2019, 18:00:00

Přednáška RNDr. Mirjany Koláčkové se věnuje falšování potravin v současnosti. Tímto tématem se přednášející dlouhodobě zabývá v rámci svého pracoviště ve Státním veterinárním ústavu Olomouc.

Tato poslední doprovodná akce k výstavě „Šejdíři a šizuňkové: historie falšování potravin“ se uskuteční v úterý 22. října 2019 v Korvínském domě (Horní náměstí 31).
Začátek přednášky v 17 hodin, vstupné 10 Kč.

Ostatní akce

Šejdíři a šizuňkové: historie falšování potravin 

(12.4.2019 – 27.10.2019)
12.4.2019, 00:00:00 - 27.10.2019, 23:59:00

Hlavní výstavní projekt v roce 2019.  Náhražky surovin, nižší váha, horší jakost, dvojí kvalita potravin – témata, při kterých často zaslechneme povzdech „To by se dřív stát nemohlo!“. Opravdu nemohlo?

Velký výstavní sál, kruhový sál, rytířský sál, chodba druhé patro
12. dubna až 27. října 2019

Vstupné: 60/30 Kč

Dravci, sokoli a sovy 

(2.4.2019 – 31.10.2019)
2.4.2019, 09:00:00 - 31.10.2019, 16:00:00

sezónní výstava roku 2018