ťuhýk obecný

ťuhýk obecný

Jeho areál rozšíření se táhne téměř celou Evropou až do západní Asie, jen ve Velké Británii je považován za vyhynutý druh. Zimuje ve východní a jižní Africe. V České republice je ťuhýk obecný rozšířen téměř na celém území, od nížin až po hory (1000 m n. m.).

Ťuhýk obecný je pěvec, který se však chová jako typický dravec. Vyskytuje se v otevřené krajině porostlé trnitými keři, na jejichž trny napichuje ulovené drobné savce, ještěrky a drobné ptáky. Kromě velké potravy sbírá také hmyz (brouky, kobylky nebo cvrčky).

Ťuhýci obecní hnízdí jednou ročně. Otevřené hnízdo, tvořené z větviček a kořínků, vystlné trávou, si staví v hustých keřích. Samice klade 5 až 6 vajec, na kterých sedí většinou sama. O mláďata pečují oba rodiče. Mláďata hnízdo opouštějí  asi po 14ti dnech života.

Na ťuhýka obecného a další zajímavé ptáky se přijďte podívat k nám na Ornitologickou stanici do stálé expozice Ptáci ČR.

Autor fotografie: David Jirovský.


Search

Kalendář akcí Ornis

Ostatní akce