orel skalní

orel skalní

Orel skalní, díky svojí bystrosti a rychlosti, v kombinaci s extrémně silnými pařáty, dokáže ulovit velikostně pestrou kořist, od králíků přes lišku či vlka až po mladého jelena. Není tedy divu, že byl euroasijskými národy často využíván při lovu vlků. 

Obrovská hnízda si staví  ve značné výšce na skalních srázech, na stromech nebo na lidských stavbách. Orli skalní patří mezi monogamní ptáky, kdy pár spolu žije po celý život. Samice naklade 1až 4 vejce, které společně se samcem inkubují a následně pečují o mláďata. Nejčastěji však hnízdo po třech měsících opustí jenom jedno nebo dvě plně vzletná mláďata.

Rozloha teritoria tohoto majestátného dravce dosahuje až  155 km2.

Orel skalní je nejlépe probádaným druhem dravce na severní polokouli.

Na orla skalního se přijďte podívat k nám na Ornitologickou stanici do stálé expozice Ptáci ČR.


Search

Kalendář akcí Ornis

Ostatní akce