moták pochop

moták pochop

Moták pochop je dravcem s poměrně velkým areálem rozšíření. Hnízdí v celé Evropě kromě hornatých oblastí Skandinávie, v severo-západní Africe, centrální Asii a také na středním východě. Část populace zimuje v mírnějších oblastech jižní Evropy a část táhne do Afriky nebo na Arabský polostrov.

V České republice patří pochop mezi pravidelně hnízdící druhy. K hnízdění preferuje mokřiny nebo mělké stojaté vody s bohatými porosty vegetace. Důležitým kritériem pro výběr místa k hnízdění je porost rákosiny, ve kterém s oblibou staví hnízdo. Ovšem pochopy můžeme zahlédnout lovit drobné zemní savce také na poli nebo louce. Kromě savců se živí i drobnými pěvci, plazy a obojživelníky. Samec hnízdí se dvěma nebo i třemi samicemi najednou. Páry se tvoří na jednu sezonu, ale některé páry zůstávají spolu i několik let. Hnízdo, vystlané rákosím a trávou, staví v hustém porostu rákosiny na zemi. Samice klade 3 až 8 vajec, která sama inkubuje a samec jí loví potravu. Když nese úlovek, specifickým voláním samici naznačí, že si má přijít pro kořist. Samice vyletí z hnízda, samec kořist pustí z pařátů a samice si ji v letu chytí. Pak se vrátí na hnízdo a pokračuje v inkubaci. Mláďata jsou krmena oběma rodiči. Samec má co dělat, když musí krmit také mláďata v dalších hnízdech.

Samice motáka pochopa Leontýna je trvalým obyvatelem naší záchranné stanice pro živočichy.

Na motáka pochopa se přijďte podívat k nám na Ornitologickou stanici do stálé expozice Ptáci ČR.

Autor fotografie: David Jirovský.


Search

Kalendář akcí Ornis

Ostatní akce