kulík říční

kulík říční

Početnost tohoto drobného bahňáka je v naší republice stabilní. Dále se vyskytuje v celé Evropě a západní Asii. Je přísný migrant, kdy evropské a severo-africké populace zimují až v sub-saharské oblasti. 

Kulící říční se živí hmyzem a červy, které hledají v půdě. Mimo hnízdní období a v období migrací jsou solitérní nebo vytváří jen malá hejnka do 10 ptáků. Také při hnízdění najdeme nejbližší sousedy kulíka ve vzdálenosti 7 až 200 metrů. Hnízdí na větších říčních písčinách nebo písčitých březích řek a rybníků, někdy i dvakrát ročně. Hnízdo je obyčejný důlek obložený kamínky nebo lasturami. Samice snáší 4 vejce, která inkubují oba rodiče. Mláďata se rodí plně vyvinutá, i přesto zůstávají s rodiči ještě tři týdny.

Na kulíka říčního a další zajímavé ptáky se přijďte podívat k nám na Ornitologickou stanici do stálé expozice Ptáci ČR.

Autor fotografie: David Jirovský.


Search

Kalendář akcí Ornis

Ostatní akce