kiwi

kiwi

Ačkoliv Maorové věří, že ptáci kiwi jsou pod ochranou boha lesů Tane Mahutu, všech pět druhů tohoto nelétavého, pro Nový Zéland endemického ptáka je na pokraji vyhubení, a to  zejména díky nadměrnému odlesňování jejich přirozených lesních habitatů. Ptáky kiwi ohrožují také evropské druhy savců (potkan, kočka), které se na ostrovy dostaly již s příchodem prvních britských osadníků.

Kiwi je velice plachý noční živočich, který ze dne 20 hodin prospí a jenom 4 hodiny v noci tráví hledáním červů a jiného hmyzu. Potravu vytahuje ze země svým velmi citlivým zobákem.

Samec se samicí jsou spolu pouze v jarním období. Společně vybírají hnízdní noru, do které samice naklade jedno vejce, jehož hmotnost se rovná 25 % hmotnosti samice. Samec vejce inkubuje a oba se pak starají o mládě. Partnerský vztah je dlouhodobý, trvá i 20 let.

Kiwi se v průběhu 19. století stal národním symbolem Nového Zélandu a dodnes jsou obyvatelé ostrovů nazývání jako "kiwiho lidé" a peníze jako "kiwiho dolary".

Také kiwi se pro svou popularitu dostal do stálé expozice Ornitologické stanice. Přijďte se podívat.


Search

Kalendář akcí Ornis

Ostatní akce