brhlík lesní

brhlík lesní

Malý pěvec, který obývá hlavně listnaté a smíšené lesy mírného pásma Evropy a Asie, avšak v Irsku byste brhlíka hledali marně. U nás je považován za zcela běžný druh. 

Obratného brhlíka můžete často vidět i v městských parcích a na zahradách, jak na stromech čile šplhá po kůře kmenů. Jako jediný z našich ptáků je schopen šplhat také hlavou dolů.

Živí se především hmyzem (kuklami a housenkami). Jelikož se většinou jedná o hmyz  „škodlivý",  je tedy velice užitečnou formou biologické ochrany stromů. V zimě se brhlík živí různými semeny rostlin.

Hnízda si staví v dutinách stromů, ale běžně využívá i budky. Pro brhlíka je typické, že spáry v okolí vletového otvoru vymaže hlínou smíchanou se slinami. Hnízdo tvoří takřka výhradně šupiny kůry a suché listí. Veškeré stavební úpravy na hnízdě provádí samice sama. Pak naklade 6 až 8 vajec. Hnízdí jenom jedenkrát do roka. Vylétlá mláďata brzo pohlavně dospívají a tvoří páry už koncem léta.

Na brhlíka a další zajímavé ptáky se přijďte podívat k nám na Ornitologickou stanici do stálé expozice Ptáci ČR.

Autor fotografie: David Jirovský.


Search

Kalendář akcí Ornis

Ostatní akce