bramborníček černohlavý

bramborníček černohlavý

U nás patří bramborníček mezi nepříliš hojně hnízdící druhy. Vyskytuje se zejména na západě střední Evropy. Přesto ho můžeme spatřit, jak ve vzpřímeném postoji sedí na vrcholcích keřů, stromů nebo na elektrickém vedení. Jeho typickým projevem je časté třesení ocasu a někdy i křídel.

Pro lidské oko krásně zbarvený ptáček, asi 11,5 - 13 cm dlouhý a 13 - 17g těžký. Živí se především hmyzem, pavouky ale také semeny a různými plody.

Hnízdí na slunečných, su­chých, málo poroslých loukách s písčitým podkladem nebo na vřesovištích. Samice staví na zemi velice dobře ukryté hnízdo v plytké kotlince. Někdy může být hnízdo zavěšeno ve křoví. Velikost snůšky je kolem 5 až 6 va­jec. Mláďata se líhnou holá a slepá, proto o ně rodiče musejí pečovat. 

Na bramborníčka černohlavého a další zajímavé ptáky se přijďte podívat k nám na Ornitologickou stanici do stálé expozice Ptáci ČR.

Autor fotografie: David Jirovský.


Search

Kalendář akcí Ornis

Ostatní akce